Dvoubarevná bábovka z pohankové a lupinové mouky
Slyšeli jste už o lupinové mouce? Že ne? No vidíte, já taky až včera. Ve svém oblíbeném krámku se zdravou výživou, který mám kousek od domova, jsem hledala nějaké alternativy k moukám. Doteď jsem používala hlavně celozrnnou pšeničnou v bio kvalitě, ale tak nějak mě odradil pořad A dost!, který udělal test mouk a zjistil, že v nich bývá plísňové cosi. Ta "naše" tam tedy nebyla, ale i tak jsem si řekla, že nám do kuchyně musím přidat nějaké jiné mouky.
Klasikou už je u nás pohanková. Tu máme moc rádi. A nyní se k ní přidává amaranthová a lupinová, kterou jsem rovnou šoupla do bábovky. Jde o mouku ze 100 % vyrobenou z vlčího bobu, což je druh luštěniny.
Bábovku si připravíte snadno...
Co budete potřebovat?
- 3 vajíčka
- 200 g lupinové mouky
- 180 g pohankové mouky celozrnné
- 1 prášek do pečiva (bio bezfosfátový)
- 185 g datlového sirupu (nebo medu)
- 200 ml slunečnicového oleje (lisovaného za studena)
- 420 ml mléka
- 2 lžíce karobu
- Hrubou mouku a slunečnicový olej na vymazání formy
Jak na to?
Z vajíček, mouk, prášku do pečiva, datlového sirupu/medu, oleje a mléka si vymícháte hladké těsto. Do jiné mísy odeberete cca polovinu a do ní přimícháte karob.
Vymažete a vysypete formu a vlijete do ní trochu světlého těsta, následně trochu tmavého... a takto střídáte. Bábovka bude hezky mramorovaná.
Pečete cca hodinu na 170 stupňů.
Dobrou chuť!