Skvělý rybízový koláč slazený medem

Skvělý rybízový koláč slazený medem

Když jsem o víkendu viděla, kolik rybízu se nám na chalupě urodilo, říkala jsem si, že budu muset okouknout internet, jak by se dal zužitkovat. Muž mě ale vytrhl z myšlenek a podotkl, že by si dal nějaké rybízové popečení.

A tak jsme nasbírali plnou misku a hned druhý den jsem se pustila do svého prvního rybízového díla. Recept na těsto jsem nakonec přeci jen vyčetla kdesi na internetu a musím říct, že jsem očekávala trochu jinou konzistenci. I přesto, že je poměrně hodně mokré, nám ale chutnalo... všem třem, jak můžete vidět na konci tohoto příspěvku.

Co budete na rybízový koláč potřebovat?

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • 6 lžic medu
  • 2 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva (ideálně bio bezfosfátový)
  • rybíz (dle chuti) - na malou formu jsou ideální asi tři hrsti
  • máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy - používám hrubou celozrnnou, ale to je jen na vás, jakou upřednostňujete
  • Na drobenku: 2 lžíce másla, 2 lžíce medu a hrubou mouku dle potřeby

Jak na to?

Mouky a prášek do pečiva smíchejte s máslem, mlékem, medem a vajíčky. Vytvořte hladké těsto - ať už růčo nebo pomocí techniky. Vymažte a vysypte si koláčovou (resp. dortovou formu - v tomhle případě je lepší pro svoje vysoké kraje) a těsto do ní vlijete. Trochu mu pomozte se rozprostřít po celé ploše formy.

Z větviček otrhejte asi tři hrsti rybízu a na sítku ho omyjte. Pak jím posypejte povrch koláče.

Na drobenku si v malém hrnci rozehřejte dvě lžíce másla s dvěma lžícemi medu, po stažení z plotny pomalu přidávejte hrubou mouku a dobře míchejte, dokud nevznikne ta pravá drobenková konzistence.

Drobenkou posypte koláč a dejte péct - záleží na troubě, ale já jsem pekla na 150 stupňů asi 90 minut.

Dobrou chuť!

Jak vidíte, koláč měl u nás doma úspěch... málem jsem ho pro vás ani nestihla nafotit.

Třešňovo-jablková marmeláda s chia semínky a medem

Třešňovo-jablková marmeláda s chia semínky a medem

Termoska na oběd i zmrzku

Termoska na oběd i zmrzku