Levandulový sirup
Co budete potřebovat?
- 40 g levandule (i se stonky)
- 1/2 lžičky kyseliny citronové (nebo 1 až 2 citrony)
- 1 celá skořice
- 1/2 litru vody, následně ještě 1/2 litru
- 175 g cukru (nerafinovaného třtinového, ideálně bio)
Jak na to?
První den si do hrnce dejte 1/2 vody a přiveďte ji k varu. Chvilku povařte a přidejte do ní omytou levanduli, kyselinu citronovou a skořici. Na mírném stupni vařte asi 15 minut.
Hrnec pak sundejte z plotny a nechte 24 hodin, aby se levandule vylouhovala.
Druhý den si dejte do sítka plátýnko a přes něj směs přeceďte. Přidejte 1/2 litru vody a cukr a vařte do požadované konzistence.
Nakonec sirup nalijte do sklenic či lahviček, které ale musí být perfektně čisté. Ty položte na 5 minut dnem dolů (případně na bok). Pak otočte zpět a nechte vystydnout. Skladujte v chladu.
Takto budete mít sirupu do malé sklenky, chcete-li víc, ingredience roznásobte.
Musela jsem se neskromně poplácat po rameni. Na první pokus o levandulový sirup byl výsledek skvělý. Jen jsme ho okamžitě spotřebovali, takže pokud levandule vydrží, zkusím ho po dovolené znovu - tentokrát s medem a ve větším množství.
Druhou variantou je si levanduli nasušit a z ní pak sirup vytvořit. Ale čerstvá je čerstvá, viďte?
Pili jste někdy levandulový sirup? A chystáte nějaké sirupy doma?
Mějte se moc hezky.