Domácí bezový sirup pro letní osvěžení i zahnání zimního nastydnutí
Domácí bezová limonáda je skvělá záležitost. A přitom stačí jen trocha bezového sirupu, voda, led a třeba máta nebo meduňka.
Pokud si ale připravíte bezový sirup do zásoby, v zimě při nachlazeních jako když ho najdete. Bezové květy totiž mimo jiné obsahují vitamín C i vitamíny skupiny B.
A tak jsem víkend na chalupě zasvětila bezu. Nejprve jsme ho s mužem došli natrhat na co nejodlehlejší místo, kde nehrozí, že bude začouzený výpary z aut. Na sirup nám stačilo 40 pořádných květů, doporučuju jich ale vzít víc a ještě si něco nasušit na čaj. Sbírat je vhodné do košíku nebo plátěné tašky stejně jako všechny ostatní bylinky, protože v igelitu by se vám mohly rostliny zapařit.
Kromě květů bezu budete potřebovat:
- 2 litry vody
- 4 velké citróny (ideálně bio)
- 2 lžíce kyseliny citronové (nemusí být vrchovaté)
- 2 kg nerafinovaný třtinového cukru (ideálně v bio kvalitě)
Až si domů bez přinesete, musíte z něj nejprve vyhnat všechny broučky. Pokud nebudete pracovat na dvoře nebo na zahradě, udělejte to už při trhání, ať se vám nerozlezou v bytě. Pak květy omyjte a ponořte do vychladlé svařené vody (stačí ji chvilku nechat bublat na plotně).
Hrnec přikryjte a dejte na 24 hodin do chladna.
Druhý den slijte šťávu, a to tak že si do cedníku dejte plátýnko nebo gázu, aby se odchytily všechny částečky.
Přidejte cukr.
Pak šťávu ze čtyř citronů (přes sítko, abyste v sirupu neměli zrníčka).
Hrnec si dejte na plotnu, přidejte kyselinu citronovou a směs malinko zahřeje. Opravdu ale jen na pokojovou teplotu.
Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
Pak lijte do lahví. Já jsem použila dva druhy - od nějakého premiového piva, které mělo dokonalé lahve, a do sklenic s víčkem a těsnící gumičkou. Všechny nádoby jsem vymyla v myčce a pak ještě prolila vařící vodou (i víčka jsem jí omyla) a pak nechala uschnout.
Hotový sirup skladujte v chladu. Ideálně ve sklepě.
Není to nic složitého, co říkáte? A výsledek stojí za to!