Rybízový sirup pro dokonalou letní limošku

Rybízový sirup pro dokonalou letní limošku

Včera nanuky, dneska limoška s rybízovým sirupem. Holt ochlazení v horkých letních dnech není nikdy dost.

A protože se malé kuličky rybízu na keřích pořád červenají, můžete si udělat domácí sirup i vy. Doporučuju ale spíše navštívit někoho známého se zahrádkou, pokud nemáte vlastní možnosti. Jistě se s vámi rád podělí, protože na každém keříku je spousta úrody. Navíc když víte, kde a jak je ovoce vypěstované, je to mnohem lepší než nakoupení ho v obchodě. Případně taky můžete zkusit farmářské trhy.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg rybízu (samotných kuliček)
  • vodu
  • 200 gramů medu nebo cukru (ideálně bio nerafinovaného třtinového)
  • šťávu z jednoho citronu

Jak na to?

První den si dáte kuličky rybízu do hrnce a zalijete vodou tak, aby byly všechny ponořené. Dáte do ledničky.

Druhý den popadnete ponorný mixér a kuličky jím trochu pomixujete. Pak do druhého hrnce zcedíte šťávu přes sítko vyložené plátýnkem - nebojte se plátýnko zvednout a šťávu z něj nekompromisně vymačkat, protože se jinak "ucpává".

Směs přivedete na středním stupni k varu a přidáte med/cukr plus citronovou šťávu. Vaříte do požadované konzistence - tenhle sirup je trochu řidší (třeba oproti bezovému).

Ihned nalijete do naprosto čistých sklenic, zavíčkujete a na 5 minut otočíte dnem vzhůru. Následně vrátíte do normální polohy a necháte vychladnout.

Hotovo!

Tip na závěr: Do osvěžující limonády přidejte ještě pár lístků máty. A nezapomeňte na pořádnou dávku ledu.

Levandulové sušenky

Levandulové sušenky

Domácí rybízovo-višňové nanuky s datlovým sirupem

Domácí rybízovo-višňové nanuky s datlovým sirupem