Mlsat se dá i zdravě: Výborný jáhelník s ovocem!

Sladký dezert nemusí být nezdravá bomba plná rafinovaného cukru.
Naopak! 
Zkuste si upéct třeba výborný jáhelník, do kterého můžete dát jakékoliv ovoce dle vlastní chuti.


Co budete potřebovat?

  • 500 g jáhel
  • ovoce - protože u mě to byla taková hurá akce a iTesco bylo objednané až na následující den, použila jsem broskve z plechovky. Příště bych ale upřednostnila nějaké čerstvé ovoce, výborné by byly určitě maliny nebo jahody.
  • med
  • 2 vajíčka
  • vlašské oříšky
  • rozinky (třeba i namočené v rumu)
  • cca 40 gramů másla a holandské kakao

Jak na to?

Nejprve si uvařte jáhly dle postupu na obalu. (aby více voněly, nalila jsem do vody, ve které jsem je vařila, šťávu z plechovky s broskvemi).
Nechte je vychladnout.
Pak do nich vmíchejte asi tři lžíce medu, žloutky, ořechy, rozinky a tuhý sníh z bílků.
Přidat můžete i pár lžiček rumu, ve kterém jste si máčeli rozinky, ať má jáhelník grády :)
Polovinu směsi dejte do vysypané formy (použila jsem nejmenší dortovou) a umačkejte.
Poklaďte ovocem a dejte druhou vrstvu jáhlové směsi.
Opět trochu umačkejte, aby vám jáhelník držel tvar.

Pečte na 180 stupňů, cca 40 minut.

Vyšlehejte máslo s trochou medu (stačí opravdu malinko) a potřete s ním vychladlý jáhelník.
Posypte kakaem.
Aby krém ztuhl, dejte dezert do chladu.

Dobrou chuť!
Malá rodinná překvapení... aneb Možná pojedu na Mars!

Malá rodinná překvapení... aneb Možná pojedu na Mars!

Knižní výzva 2015 (#5): Se šarmem Pařížanky